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C/O KAMMER DER WIRTSCHAFTSTREUHÄNDER  
SCHOENBRUNNER STRASSE 222–228/1/6  

A-1120 VIENNA  
AUSTRIA  

  
TEL  +43 (1) 81173 228  
FAX  +43 (1) 81173 100  
E-MAIL  office@afrac.at 
WEB  http://www.afrac.at 

Sir David Tweedie 
Chairman  
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH  
United Kingdom 

Dear Sir David,  

On behalf of the Austrian Financial Reporting and Auditing Committee (AFRAC), the privately 
organised standard-setting body for financial reporting and auditing standards in Austria, I 
appreciate the opportunity to comment on the Exposure Draft Hedge Accounting (ED/2010/13). 
Principal authors of this comment letter are Peter Bitzyk, Werner Fleischer, Peter Geyer, Andreas 
Gilly, Michael Hammer, Heiner Klein, Gerhard Margetich, Andreas Rauter, Ernst Schönhuber, 
Gerhard Schröder, Martin Svitek, Raoul Vogel and Roland Nessmann (chairman of the working 
group). The professional background of these authors is heterogenous (preparers, academics, and 
audit companies) in order to assure a balanced Austrian view of the ED. 

GENERAL REMARKS 

We appreciate the intention of the ED to align risk management and accounting. We hope that some 
side-steps from this goal – e.g. regarding the use of risk management practices within the layer 
approach – are changed when the final standard is published. 

SPECIFIC REMARKS 

Question 1 

Do you agree with the proposed objective of hedge accounting? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why?  

We agree.  

BC 9 sets out the differences between market expectations about what should be accounted for and 
disclosed using hedge accounting and what was permitted under IAS 39. We strongly believe that, 
in accordance with the objectives of IFRS financial statements as established in IAS 1.9, the 
management approach should have a stronger influence on accounting, even if inter-company 
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comparability is reduced. And as risk management between reporting entities differs, the results of 
risk management practices should differ, too. In order to reach this new goal a solution for the hedge 
accounting of portfolios has to be developed in the near future.  

Question 2  

Do you agree that a non-derivative financial asset and a non-derivative financial liability 
measured at fair value through profit or loss should be eligible hedging instruments? Why or 
why not? If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  

Hedge accounting based on risk management practices should allow non-derivative financial 
instruments as eligible hedging instruments. The restriction of eligibility to financial instruments 
being valued at fair value through profit or loss is reasonable. What IASB should further investigate, 
however, is the possible treatment of non-derivative (financial) instruments not being recorded at fair 
value through profit and loss as eligible hedging instruments, provided that they are used in risk 
management and the other requirements for hedge accounting as set out in this exposure draft are 
also met.  

Question 3  

Do you agree that an aggregated exposure that is a combination of another exposure and a 
derivative may be designated as a hedged item? Why or why not? If not, what changes do 
you recommend and why?  

We agree.  

As explained in BC 50, risk management using financial instruments available on the market may 
mean that derivatives form part of a hedged item, which should not preclude these economically 
effective risk management practices from being adequately reflected in hedge accounting.  

Question 4  

Do you agree that an entity should be allowed to designate as a hedged item in a hedging 
relationship changes in the cash flows or fair value of an item attributable to a specific risk or 
risks (i.e. a risk component), provided that the risk component is separately identifiable and 
reliably measurable? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  

We welcome the proposal to allow individual risk components of non-financial assets and non-
financial liabilities to be eligible for hedge accounting purposes. Hedge accounting based on risk 
management practices should allow risk components of financial instruments as well as of non-
financial instruments as eligible hedged items, providing that these items are separately identifiable 
and reliably measurable. Otherwise, we doubt that these items can be properly managed as part of 
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risk management.  

Question 5  

(a) Do you agree that an entity should be allowed to designate a layer of the nominal amount 
of an item as the hedged item? Why or why not? If not, what changes do you recommend and 
why?  

We agree.  

Hedge accounting based on risk management practices should allow a layer of the nominal amount 
of an item as a hedged item, provided that these practices provide for an adequate tracking system. 
This should be taken into account when formulating the upcoming rules for portfolio hedge 
accounting.  

(b) Do you agree that a layer component of a contract that includes a prepayment option 
should not be eligible as a hedged item in a fair value hedge if the option’s fair value is 
affected by changes in the hedged risk? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why?  

In principle we agree, unless it can be demonstrated that the prepayment option is clearly taken into 
account for risk management purposes and the option has never been exercised in the respective 
layer in the past, and thus the respective layer is not affected by the prepayment option at all.  

An example of when a bottom layer approach may be relevant for prepayable loans is a group of 
granted loans for which a bank decides to swap from fixed interest rate payments to variable interest 
rate payments and identifies a certain layer which, from experience, is not affected by any 
prepayments. This is often the case in the retail banking business. In such case it is irrelevant that 
fair value changes related to the hedged interest rate risk are affected also by a prepayment option 
that is not part of the designated hedge relationship. The bottom layer is generally not affected by 
any prepayments and is held until it matures in accordance with the original payment schedules. 
The prepayment option risk is therefore not relevant for such loans when looking at them only as a 
layer. This approach is also used for market transactions when there is an assumption for the 
portion of a retail portfolio that will be taken into account when determining fair value. We would also 
mention bank stress tests performed by supervisors, which show significant portion of retail deposits 
not being withdrawn even if interest rates change.  

We believe that when making this decision IASB was more concerned about the fact that the bottom 
layer approach might be used to replicate the hedges of net positions. In such case the fact that the 
loans are prepayable would matter.  

Two agenda papers from August IASB meetings discussing the layer approach mention that the 
exclusion of prepayable items was introduced deliberately because fair value interest rate hedges of 
fixed rate loans with prepayment options need special consideration which will be addressed in a 
separate paper. These issues are discussed in the agenda papers 10-10D from the 16 November 
IASB meeting and are part of the macro hedges phase of the hedge accounting project. The papers 
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initiated a promising development that would allow the bottom layer approach for prepayable 
instruments. We fully support this development, because it would align hedge accounting with actual 
portfolio management of interest rate risk in practice.  

Question 6  

Do you agree with the hedge effectiveness requirements as a qualifying criterion for hedge 
accounting? Why or why not? If not, what do you think the requirements should be?  

In principal we agree. What should be specified more precisely are the conditions and 
circumstances under which an entity can demonstrate not only a statistical but also a substantive 
economic relationship. Although we strongly support the elimination of the 80% and 125% 
thresholds, we would propose a discussion of the desired offsetting levels in somewhat more detail 
than is included in B29 at present. Also, the circumstances that force an entity to switch between 
qualitative and quantitative hedge effectiveness testing in B37 should be explained: According to 
B30, it could be read as strictly following risk management procedures and decisions.  

Question 7  

(a) Do you agree that if the hedging relationship fails to meet the objective of the hedge 
effectiveness assessment an entity should be required to rebalance the hedging relationship, 
provided that the risk management objective for a hedging relationship remains the same? 
Why or why not? If not, what changes do you recommend and why?  

In principle we agree, but in our view the requirements, the effects and the available methods should 
be explained in more detail in the interests of consistent implementation.  

(b) Do you agree that if an entity expects that a designated hedging relationship might fail to 
meet the objective of the hedge effectiveness assessment in the future, it may also 
proactively rebalance the hedge relationship? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why?  

We agree.  

Question 8  

(a) Do you agree that an entity should discontinue hedge accounting prospectively only 
when the hedging relationship (or part of a hedging relationship) ceases to meet the 
qualifying criteria (after taking into account any rebalancing of the hedging relationship, if 
applicable)? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  
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(b) Do you agree that an entity should not be permitted to discontinue hedge accounting for a 
hedging relationship that still meets the risk management objective and strategy on the basis 
of which it qualified for hedge accounting and that continues to meet all other qualifying 
criteria? Why or why not?  

If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  

Question 9  

(a) Do you agree that for a fair value hedge the gain or loss on the hedging instrument and 
the hedged item should be recognised in other comprehensive income with the ineffective 
portion of the gain or loss transferred to profit or loss? Why or why not? If not, what changes 
do you recommend and why?  

We cannot see the reason for reporting the effective part of the hedge accounting relationship in 
OCI: the financial statements should show the most relevant information with explanations being 
shown in the notes. Since this is an important source of information, these notes should also be 
disclosed in interim statements in accordance with IAS 34.  

The value of the changes in the value attributable to the hedged risk should be shown in the 
statement of financial position and the ineffective part of the hedge accounting should be shown in 
the statement of income. In our view, to disclose identical figures on debit and credit side would add 
no value to the statement of other comprehensive income: all disclosures relating to hedge 
accounting should therefore be in the notes.  

(b) Do you agree that the gain or loss on the hedged item attributable to the hedged risk 
should be presented as a separate line item in the statement of financial position? Why or 
why not? If not, what changes do you recommend and why?  

See our answer to 9(a) above.  

(c) Do you agree that linked presentation should not be allowed for fair value hedges? Why 
or why not? If you disagree, when do you think linked presentation should be allowed and 
how should it be presented?  

We share the Board’s conclusion in IN 32 of the ED and agree.  
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Question 10  

(a) Do you agree that for transaction related hedged items, the change in fair value of the 
option’s time value accumulated in other comprehensive income should be reclassified in 
accordance with the general requirements (e.g. like a basis adjustment if capitalised into a 
non-financial asset or into profit or loss when hedged sales affect profit or loss)? Why or why 
not? If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  

(b) Do you agree that for period related hedged items, the part of the aligned time value that 
relates to the current period should be transferred from accumulated other comprehensive 
income to profit or loss on a rational basis? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why?  

We agree.  

(c) Do you agree that the accounting for the time value of options should only apply to the 
extent that the time value relates to the hedged item (i.e. the ‘aligned time value’ determined 
using the valuation of an option that would have critical terms that perfectly match the 
hedged item)? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why?  

Generally, we see the treatment of the time value of options in hedge accounting as a great step 
forward. This recommended treatment is, however, highly complex. As risk management should be 
the basis of hedge accounting, in our view the solution should follow the way risk management 
treats the time value of options.  

Question 11  

Do you agree with the criteria for the eligibility of groups of items as a hedged item? Why or 
why not? If not, what changes do you recommend and why?  

In principle we agree; but the solution for hedge accounting of open portfolios and macro hedges 
forms part of the second phase of the hedge accounting project.  

Question 12  

Do you agree that for a hedge of a group of items with offsetting risk positions that affect 
different line items in the income statement (e.g. in a net position hedge), any hedging 
instrument gains or losses recognised in profit or loss should be presented in a separate line 
from those affected by the hedged items? Why or why not? If not, what changes do you 
recommend and why?  

We agree; but the effects should be shown in a single line item in the statement of financial position 
for fair value hedges and for cash flow hedges, which are hedged as a group too.  
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Question 13  

(a) Do you agree with the proposed disclosure requirements? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why?  

We agree.  

(b) What other disclosures do you believe would provide useful information (whether in 
addition to or instead of the proposed disclosures) and why?  

We see no need for any additional disclosures.  

Question 14  

Do you agree that if it is in accordance with the entity’s fair value-based risk management 
strategy derivative accounting would apply to contracts that can be settled net in cash that 
were entered into and continue to be held for the purpose of the receipt or delivery of a non-
financial item in accordance with the entity’s expected purchase, sale or usage 
requirements? Why or why not? If not, what changes do you recommend and why?  

We agree.  

Question 15  

(a) Do you agree that all of the three alternative accounting treatments (other than hedge 
accounting) to account for hedges of credit risk using credit derivatives would add 
unnecessary complexity to accounting for financial instruments? Why or why not?  

With CDSs being frequently traded on active markets with publicly available prices and enough 
liquidity in the markets, we see no reason why some kinds of hedge accounting should not be done 
with CDSs, too. It is common practice in some industry sectors to use CDSs as hedging instruments 
for the risk of changing credit spreads, and in our view this is consistent with all the requirements of 
the exposure draft. Of course, CDSs cannot be hedging instruments for all types of risks: from our 
point of view they should be allowed for risks when all requirements of hedge accounting could be 
and are fulfilled, e.g., for the hedging of the risk of changes in the value of credit spreads.  

(b) If not, which of the three alternatives considered by the Board in paragraphs BC226–
BC246 should the Board develop further and what changes to that alternative would you 
recommend and why?  

See our answer to (a) above. 
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Question 16  

Do you agree with the proposed transition requirements? Why or why not? If not, what 
changes do you recommend and why?  

We agree. 

Please do not hesitate to contact me if you wish to discuss any aspect of our comment letter in more 
detail.  

Kind regards,  

 

Romuald Bertl  

Chairman 


